joi, 8 aprilie 2010

mica lectie antimanipulare


Suntem, individual, produsul formei de manipulare la care am fost supusi. Scopul manipularii este simplu: congruenta atitudinilor spre o sursa anume. Priviti in jur si vedeti cum secunda de secunda suntem dupa caz: educati, obligati, rugati, etc, sa luam atitudine. In general sursele prezinta subiectilor, adica noua, colectii de raspunsuri date sub forma de concepte opuse (adjective bipolare) extreme. Urmeaza un proces al carui pasi tin cont de nivelul cognitiv al tintei: evaluare (bun-rau), activitate (activ-pasiv), forta (puternic-slab), dar rezultatul nu, fiind de natura emotionala. Aceasta natura este intretinuta de faptul ca suntem invatati sa ne respectam emotiile (trairi sufletesti) si nu sa le intelegem, si sa le controlam. Astfel toata viata suntem sub stapanirea unor dorinte fantastice, chiar daca ratiunea se zbate, tragand sistemul de alarma, incercand sa ne atraga atentia asupra insuficientei reprezentarilor acestor dorinte, dar si de incapacitatea acestora de a fi cauza obiectelor dorintei. Astfel dezbinati in forma si fond, controland forma si respectand fondul, intr-un razboi neincetat cu noi insine, dar si cu cei in care recunoastem aceste cauze ale dorintelor imposibile, covergem spre sursa care ofera raspunsurile.
Exemple practice la cele scrise mai sus ar fi de prisos, fiecare le are pe ale sale.
Atentie deci la atitudini, pentru ca ele consuma toata energia necesara unei vieti sanatoase atat fizice cat si spirituale, si ne transforma cu sau fara voia noastra in membri unui grup etichetat, ambalat si gata de a duce la alt nivel sursa.

suntem in razboi

3 comentarii:

  1. Foarte bun articolul . Bravo !

    cu respect , Michel.

    RăspundețiȘtergere
  2. ma bucur ca e o credinta, pasii respectivului proces(evaluare, activiatte, forta) sunt inspirati din "procedeul diferentiatorului semantic" inventat de C.E.Osgood in 1942 pentru masurarea semnificatiilor pragmatice. m-ai acuza de plagiat daca as prezenta de exemplu intr-un post pasi din "procedeul eliminarii Gauss" pentru rezolvarea numerica sitemelor algebrice liniare?
    a da si "adjective bipolare" nu imi apartine, sigur am citit undeva expresia asta.

    RăspundețiȘtergere