luni, 12 aprilie 2010

Ochi si urechi


Datorita fascinatiei pentru filosofia greaca voi incepe acest post cu un citat din Heraclit
(Ἡράκλειτος; c. 540-475 B.C.): "Ochii si urechile sunt martori rai pentru cei cu suflete barbare".
Am ales un citat despre ochi si urechi pentru ca sunt singurele organe caracteristice atat corpului material (formei) cat si spiritului (fondului). Prin aceste doua organe si pentru ele, in decursul istoriei s-au formulat trei mari teorii, sau trei mari LACURI DE ACUMULARE(pe scurt scopul lacului de acumulare este de a asigura cantitatea necesara de apa pentru un producator de energie, atenuarea viiturilor, irigagatii ...) in care inotam.

Voi incepe cu cea mai acceptata, lacul in care inoata in general cei inchipuiti normali si sanatosi, "NATURALISMUL".Cat de sanatosi si normali nu ma intereseaza, doar ca asa isi zic si se felicita pe ei insisi pentru capacitatea de a ramane ancorati in concret. Materialul cunoasterii este format in acest caz din totalitatea impresiilor senzoriale, corectate si corelate, exploatate la maxima eficienta. Problema acestui tip de cunoastere a lumii este izolarea obiectului cunoasterii de mediul sau intim, dar si ingnorarea totalitatii reprezentarilor obiectului in cauza.
Matematic as asocia acetei teorii o ecuatie de gradul doi, ca metoda de rezolvare a problemelor intampinate.

A doua teorie este cea a "IDEALISMULUI", a indepartarii de material. Lumea idealistilor este formata prin obseravarea proceselor gandirii. In acest lac al idealistului vom gasi colectii de idei inspirate de obiectul cunoasteri, realiattea imediata fiind considerata doar o umbra a reprezantarii sale, sau doar o "manifestare a sa in spatiu si timp". Datele concrete ale lumii cad in incercarea idealistului de a se ridica la libertatea spirituala, destinul sau fiind calauzit doar de principii care exista numai in plan mental: "....observatiile sale se afla in aceiasi relatie cu realitatea in care arta anatomistului se afla cu misterul nasterii".
Matematic as asocia acestei teorii o ecuatie de gradul trei.

Ultima teorie este cea a "SCEPTICIMULUI", a celor care refuza atat realismul cat si idealismul, a oamenilor care nu vad nicio enigma de rezolvat. Lumea scepticului se rezuma la cunoastere, ceea ce nu cunoaste nu exista, ridicand la nivel de stiinta propria experienta. Sub aripa protectoare a nihilismului, scepticul incerca sa se convinga de faptul ca infinitul este cu adevarat el insusi, astfel obiectul cunoasterii existand doar in propria constiinta. Marea problema a scepticului apare in momentul in care incepe sa uite "Principiile logicii traditionale" (Principiul identitatii,Principiul non-contradictiei,Principiul tertului exclus,Principiul ratiunii suficiente)
Matematic nu pot asocia acestei teorii o ecuatie ci doar o expresie: 1+1=2.

suntem in razboi





2 comentarii: