sâmbătă, 3 aprilie 2010

Simboluri(2)




Pentagrama este una dintre cele mai puternice şi persistente simboluri magice din istoria omenirii, fiind importantă pentru multe dintre culturile străvechi, de la cea Maiaşă din America Latină, la cea Indiană, Chineză, şi Egipteană. Au fost găsite inscripţionate pe zidurile peşterilor Neolitice şi în desenele Babiloniene, unde este marcat simbolul planetei Venus, în mişcarea sa, considerat de fapt simbolul secret al zeiţei Ishtar.

Scripturile, în special Ebraice, sunt abundente cu referinţe la pentagrame.

Ne întrebăm atunci de ce oare, pentru unii, pentagrama are o reputaţie atât de sinistră?

Primele pentagrame au fost inscripţioinate în vechile peşteri, pe stâncă, oamenii de atunci crezând că au o semnificaţie spirituală.

În textele Sumeriene pentagrama reprezintă cele 5 planete vizibile, iar acordînd aceasta cu matematicianul, occultistul şi filozoful grec Pitagora, 5 reprezintă numărul omului din motivul diviziunii corpului său, cap, mîini, picioare, şi totodată fiecare dintre cele cinci vârfuri ale pentagramei reprezentând unul dintre cele 5 elemente care constituiau omul: focul, apa, aerul, pământul şi etherul.

Acest simbolism particular a persistat de-a lungul secolelor şi a avut o mare influenţă asupra teologiei şi diverselor tradiţii.

Primii creştini au folosit pentagrama ca emblemă, crezând că este reprezentarea Christului, iar mai târziu pentaclul a devenit foate important pentru multe doctrine esoterice Medievale şi Renascentiste care credeau în sistemele alchimiei Kabbalei şi Ceremonialului Magic.

Magicieni care practicau ritualurile, precum grecii, foloseau pentagrama ca un microcosmos al corpului uman.

Practica Ritualului Magic a fost folosită pentru a crea o situaţie de apropiere de Dumnezeu prin folosirea simbolurilor şi a ritualurilor.

Se credea că aceste efecte şi conexiuni între lumea simbolurilor şi lumea acţiunilor puteau fi astfel manipulate şi în scopuri ale răului.

6 comentarii:

  1. o singura observatie la 'manipularea si in scopri ale raului' binele si raul nu reprezinta decat doua sensuri diferite ale unui vector care are aceiasi directie si punct de aplicatie.

    RăspundețiȘtergere
  2. La ce e buna pentagrama domnule Antonio ?
    Ce sa fac eu cu ea ?

    RăspundețiȘtergere
  3. vroiam sa scot in evidenta prin articolul meu ,ca pentagrama nu e un simbol diavolesc,deci tratati-l ca atare!de asemenea pe acest blog vreau sa gaseaca fiecare cititor o doza de informatie ce ii poate fi de folos in imbogatirea culturii generale!sigur daca ai o pentagrama nu te vei imbogati,e firesc!nici daca te rogi la moastele unui sfant nu vei castiga la loto!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Antonio

    Ce vrei sa spui ? Vrei sa schimbam moastele pe pentagrama ?!Vrei sa fii bogat,vrei sa castigi la loto ? Ce treaba are pentagrama cu satanismul ,cu cultura ,cu imbogatirea ,cu loto ; si ce implicatie au moastele in tot ghiveciul asta ?
    Zau...eu chiar te stimez,chiar daca nu ma cunosti si nu te cunosc eu mi-am luat libertatea sa te stimez inca de la inceput si te voi stima intotdeauna la fel ca in prima clipa dar, te rog...ce e asta frate ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Am vrut sa scot in fata semnificatia unui simbol..pentagrama...normal ca nu te ajuta material...dar spiritual poti intelege anumite lucruri...cum ar .. de ce indoctrinatii considera pentagrama un simbol satanic?iar cei ce folosesc pentagrama si se cred satanisti sau ceva...sunt la fle de penibili!

    RăspundețiȘtergere
  6. si cred ca as vrea sa castig la loto...de ce nu?as putea sa fac 1000 de lucruri interesante.kucruri ce sunt conditionate si de bani!

    RăspundețiȘtergere