vineri, 2 aprilie 2010

despre poveste




Platon (Greacă: Πλάτων) (n. cca. 427 î.Hr. — d. cca. 347 î.Hr.) scria: ' Cel ce spune povestea conduce lumea '. Povesti sunt multe si diferite si toate urmaresc sa-ti exploateze propria constructie intelectuala, propria capacitate de judecare, pentru a te sensibiliza si a te indemna la consum. Intreaga activitate o desfasuram in cadrul unor sisteme sociale, in care ne jucam rolul de element care incearca atingerea unui obiectiv comun, dar si ca element de propaganda a povestii propriului sistem, pentru acapararea de noi elemente. Si ce satisfactuti ne simtim cand reusim sa convingem un individ, sau un grup de indivizi, ca povestea noastra, oricare ar fi natura ei, este universal valabila si acceptata. Uitam insa ca principiile care guverneaza comportarea sistemelor nu sunt pe deplin intelese, astfel apare intrebarea daca povestea sistemului meu, care o port cu mine si incerc sa o raspandesc, are sau nu are valoare de adevar. Si cand ajungem la a da valoare de adevar sau fals unei povesti nu putem decat sa recurgem la 'bunul simt' ca suma a tuturor capacitatilor noastre de judecare, expierienta, coeficient de inteligenta, profesie, etc. Problema apare tocmai la aceasta suma, pentru ca fiecare element din aceasta suma se formeaza din respectiva poveste si se bazeaza tocmai pe ea, concluzia fiind de prisos.


In societatile primitive povestile erau simple, atat din cauza limbajului sarac cat si din cauza nivelului intelectual al elementelor, astfel sistemele existente erau acelea naturale si caracteristicile lor erau acceptate ca daruri divine aflate in afara intelegerii si controlului omenesc. Treptat povestea se complica, se dezvolta, capata sensuri noi, devenind clar ca bariera spre intelegerea sistemului in care actionezi, nu este absenta unor concepte general valabile, ci dificultatea de a identifica si exprima esenta principiilor universale care explica succesul sau esecul sistemului. Astfel cel ce zice povestea intelege ca in zilele noastre este dificil sa mai zici povesti si ar dura prea mult datorita complexitatii sistemului actual, si a trecut la a edita aceasta esenta, lasand povestea sa se autogenereze, sa se automodeleze, functie de nivelul subsitemului in care este spusa. Atentie!!! la aceasta esenta, pentru ca ea pune bazele structurii organizatoare care centralizeaza cunostintele noastre despre sitemul in care traim. Fara acasta structura toate devin doar o simpla colectie de observatii, dar cu o structura defecta toate devin PRINCIPII.


suntem in razboi






3 comentarii:

  1. Death is the solution to all problems. No man - no problem.Education is a weapon whose effects depend on who holds it in his hands and at whom it is aimed.
    Joseph Stalin

    RăspundețiȘtergere
  2. Stalin, Stalin, de ce oare nu aplicat acesta solutie(Death is the solution to all problems) in rusia incepand cu el, poate ramaneam si noi fara probleme si traiam fericiti

    RăspundețiȘtergere