sâmbătă, 1 mai 2010

despre guvernare


"... Progresul national este inmanunchierea activitatilor, virtutilor tuturor, tot asa precum decaderea nationala este inmanunchierea lasitatilor, egoismelor si vitiilor tuturor. Daca privim indeaproape, vom vedea ca aceea ce suntem obisnuiti a arata ca mari plagi sociale nu este in decrsul vremii, decat desvoltarea monstruoasa a vitiilor de care insine suntem atinsi, si ca zadarnic ne vom sili sa ne scapam din ele prin ajutorul legii, todeauna, sub o infatisare sau alta si inca mai cu putere, ele se vor ivi din nou, atata vreme cat conditiile desvoltarii noastre personale nu vor fi inbunatatite. Daca aceasta parere este dreapta, urmeaza ca patriotismul cel mai inalt si cea mai marinimoasa filantropie nu stau atat in a reforma legile si a schimba institutiile, cat mai cu seama a ajuta altora sa se inalte si sa se inobileze prin sloboda si neatarnata actiune a propriei lor vointe. Guvernamantul unei natiuni nu-i, de obicei, decat icoana si reflexul indivizilor cari o alcatuiesc. Orice guvernamant, care e prea inaintat fata de popor, va fi, fara indoiala, tras inapoi, dupa cum orice guvernamant, care e prea inapoiat va fi tarat inainte, cand poporul este mai inaintat. Dupa cum apa isi gaseste mereu nivelul ei, o natie va gasi in legile si guvernamantul ei dispozitiile cari convin caracterului ei. Aceasta este in firea naturii. TOTDEAUNA POPORUL NOBIL VA FI GUVERNAT NOBIL, TOTDEAUNA CEL IGNORANT SI STRICAT, VA FI CONDUS MURDAR. ..."
Samuel Smiles (23 dec 1812 - 16 apr 1904) , "Self-Help"- Londra 1858 in romaneste de Al. Lascarov-Moldovanu.
Si inca un citat din seria asta "Meritul unui stat nu este, in cele din urma, decat meritul indivizilor care-l alcatuiesc." John Stuart Mill (20 mai 1806-8 mai 1873).


suntem in razboi

3 comentarii:

  1. deci Romania are guvernare proasta si popor majoritar prost!!ai dreptate!!

    RăspundețiȘtergere
  2. "prost" conform dex inseamna: lipsit de inteligenta, fara judecata, fara minte,
    niciuna dintre aceste trei afirmatii nu caracterizeaza poporul roman, de aia am scris cu litere mari: poporul IGNORANT va fi condus murdar.

    RăspundețiȘtergere